ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

Ο Χομέρο Ρομούλο Κριστάλλι Φρασνέλλι (1912-1981), γνωστός αποκλειστικά με το ψευδώνυμο Χ. Ποσάδας (J. Posadas), υπήρξε Αργεντινός τροτσκιστής. Είναι ο εισηγητής μιας μικρής τάσης του τροτσκιστικού κινήματος που φέρει το όνομά του (ποσαδισμός) και χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση, ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να εγκαθιδρυθεί με πυρηνικά όπλα ή εξωγήινη επέμβαση.

Παιδί ιταλών μεταναστών, ο Ποσάδας υπήρξε στα νιάτα του δημοφιλής ποδοσφαιριστής της Εστουντιάντες ντε λα Πλάτα. Τη δεκαετία του '30 εργαζόταν παράλληλα ως τσαγκάρης και οργάνωσε μια απεργία βυρσοδεψών στην πόλη Κόρδοβα. Την ίδια περίοδο συμμετείχε ως υποψήφιος στις εκλογές με το Ανοικτό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Partido Socialista Obrero). Εν συνεχεία εντάχθηκε στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Επανάστασης (Partido de la Revolución Socialista), το οποίο προσχώρησε στην Τέταρτη Διεθνή το 1941.

Ο Ποσάδας ανέλαβε επικεφαλής του λατινοαμερικανικού Γραφείου της 4ης Διεθνούς και υπό την ηγεσία του κάποιοι τροτσκιστικοί πυρήνες αύξησαν τη δύναμή τους, κυρίως ανάμεσα στους εργάτες σιδηροδρόμων της Κούβας, τους μεταλλωρύχους κασσιτέρου της Βολιβίας και τους αγρεργάτες της Βραζιλίας. Στο παγκόσμιο συνέδριο του 1951 τάχθηκε με την τάση του Ράπτη, ενώ το 1953 (με τη διάσπαση της Διεθνούς) τον ακολούθησε στο Διεθνές Γραφείο (ISFI).

Όμως έως τα τέλη της δεκαετίας, ο Ποσάδας και οι οπαδοί του είχαν περάσει στην εσωτερική αντιπολίτευση του Διεθνούς Γραφείου, κατηγορώντας την ηγεσία για ηττοπάθεια και για έλλειψη πίστης στη δυνατότητα της επανάστασης. Επίσης διαφωνούσαν στο ζήτημα του πυρηνικού πολέμου - οι ποσαδικοί υποστήριζαν πως μια τέτοια εξέλιξη ήταν όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή, αφού έτσι θα καταστρεφόταν και ο καπιταλισμός και ο σταλινισμός!

Συνεπεία των διαφωνιών τους με την κεντρική γραμμή, οι ποσαδικοί αποχώρησαν από το Διεθνές Γραφείο το 1962 και ίδρυσαν δική τους διεθνή συνομοσπονδία με επικεφαλής τον Ποσάδας - αρχικά την ονόμασαν Τέταρτη Διεθνή και στις αρχές της δεκαετίας του '70 προσέθεσαν το «Ποσαδική». Η συνολική επιρροή της ήταν πολύ μικρή, περιοριζόμενη σχεδόν αποκλειστικά σε μικρές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής.

Προς το τέλος της ζωής του, έστρεψε τις (σε μεγάλο βαθμό προϋπάρχουσες) αναζητήσεις του κινήματός του προς τον εσωτερισμό και τα παράξενα φαινόμενα. Πέθανε στην Ιταλία το Μάιο του 1981.

Περισσότερο από την κινηματική δράση του, ο Χ. Ποσάδας είναι γνωστός για τις παράξενες αντιλήψεις του σχετικά με τον πυρηνικό πόλεμο και τα ΑΤΙΑ.

Υποστήριζε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε ένοπλη πυρηνική σύγκρουση, η οποία με τη σειρά της θα ξεσήκωνε την εργατική τάξη όλων των κρατών εναντίον των καπιταλιστών και τελικά θα οδηγούσε στην εγκαθίδρυση επαναστατικών καθεστώτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επομένως χρέος των κομμουνιστών δεν ήταν η αποφυγή αλλά η υποδαύλιση της σύγκρουσης, αφού κατά τον Ποσάδας ο πυρηνικός πόλεμος ισούται με επαναστατικό πόλεμο! Πιστοί σε αυτή τη γραμμή, οι ποσαδιστές της Κούβας πίεζαν το Φιντέλ Κάστρο να επιτεθεί κατά της αμερικανικής βάσης του Γκουαντάναμο μέχρι που τούς διέλυσε. Επίσης στη δεκαετία του '70, το ποσαδικό κίνημα απαιτούσε από τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα να ξεκινήσουν «προληπτικό πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ.

Ακόμα πιο ασυνήθιστη ήταν η θεωρία του Ποσάδας σχετικά με τους εξωγήινους, που πρωτοδιατυπώθηκε το 1968. Πίστευε ότι μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό πνευματικής και υλικής προόδου, ώστε να επιτύχει διαπλανητικά ταξίδια, συνεπώς η εμφάνιση των ΑΤΙΑ αποδείκνυε την ύπαρξη του σοσιαλισμού σε άλλους πλανήτες! Έτσι υποστήριζε ότι το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να τεθεί υπό την καθοδήγηση εξωγήινων συντρόφων, ώστε να οργανώσει την επανάσταση στη Γη.

Στο κείμενό του «Ιπτάμενοι δίσκοι, η διαδικασία της ύλης και της ενέργειας, επιστήμη και σοσιαλισμός» (γαλλικό πρωτότυπο: Les Soucoupes Volantes, le processus de la matiere et de l'energie, la science et le socialisme), ο Ποσάδας υποστήριξε ότι τα ΑΤΙΑ δε μένουν πολύ καιρό στη Γη, διότι ούτε ο καπιταλισμός ούτε ο σταλινισμός ενδιαφέρουν τους πιλότους τους. Το βιβλίο αυτό κλείνει με το κάλεσμα σε όντα από άλλους πλανήτες να παρέμβουν και να συνεργασθούν με τους γήινους για να ξεπερασθεί η δυστυχία. Πρέπει να τους καλέσουμε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να μας βοηθήσουν. Έγραψε επίσης για την επικοινωνία με τα δελφίνια και υπέρ του τοκετού μέσα στο νερό.

Η εμμονή του με τα ΑΤΙΑ οδήγησε πολλούς παλιούς συντρόφους του σε αστεϊσμούς. Κάποιοι σχολίασαν ότι, όπως ο Τρότσκι αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε μια χώρα», έτσι ο Ποσάδας αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε έναν πλανήτη». Επίσης, ο παλιός μέντοράς του Μισέλ Πάμπλο έγραψε πως ο Χ. Ποσάδας διεκήρυσσε τη διαρκή επανάσταση ταυτόχρονα και παντού σε τόσο μεγάλο βαθμό, που της έδωσε διαπλανητική διάσταση.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ WIKIPEDIA!
Ε ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑ!ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!!!

5 σχόλια:

  Ανώνυμος

25 Μαΐου 2009 στις 11:08 π.μ.

Ο πιο επαναστάτης Τροτσκιστής που ξέρω.
Επιθυμούσε την επανάσταση,παρότι είχε την τροτσκιστική παραδοχή ότι σοσιαλισμός σε μία χώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί,άρα αν μία χώρα είναι πιο μπροστά θα πρέπει να εφαρμόζει καπιταλισμό περιμένοντας την υπόλοιπη γη να επαναστατήση,άρα θα ήταν μάταιη μία επανάσταση σε μία χώρα.Ως επαναστάτης και καθόλου αντικινηματίας πίστευε ότι δεν πρέπει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή της παγκόσμιας επανάστασης που θα ξεσπούσε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και να αδρανεί,αλλά ταυτόχρονα ήταν τροτσκιστής.Έτσι σκέφτηκε ότι ένας πυρηνικός παγκόσμιος πόλεμος θα κινητοποιούσε όλον τον πλανήτη και έτσι θα συμβιβαζόταν η επανάσταση με τον τροτσκισμό που ΄τότε όπως σήμερα αυτές οι έννοιες είναι αντίθετες.
Όμως και πάλι ως επαναστάτης δεν μπορούσε να περιμένει πότε θα ξεσπάσει ο πυρηνικός παγκόσμιος πόλεμος.Έτσι πίστευε ότι θα έπρεπε να δράσει στη χώρα κάτι όμως που είναι αντιτροτσκιστικό ,ενώ ο ίδιος ήταν τροτσκιστής.Έτσι επινόησε μία θεωρία για ΑΤΙΑ που ήταν εξωγήινη επαναστάτες οι οποίοι θα έκαναν την τοπική επανάσταση σε παγκόσμια,άρα η δράση σε μια χώρα έτσι σχετιζόταν με την δράση στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Κοσάδας οι εξωγήινοι για να έχουν αναπτύξη τέτοια τεχνολογία θα ήταν σοσιαλιστές που θα περίμεναν να ξεσπάσει στη γη η επανάσταση για να βοηθήσουν.Επίσης οι εξωγήινοι θα είχαν σοβαρό λόγο να βοηθήσουν μία σοσιαλιστική επανάσταση στον πλανήτη γη,αφού θα είχαν αναπύξει την τροτσκιστική ιδεολόγία που θα έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός σε έναν πλανήτη παρά μόνο σε ολόκληρο το γαλαξία,άρα οι εξωγήινη με την επικράτηση του σοσιαλισμού στη γη θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη σοσιαλιστική μεταρρύθμιση του πλανήτη τους και να πάψουν να έχουν καπιταλισμό.


Με λίγα λόγια ο Κοσάδας ήταν ένας επαναστάτης με αντιεπαναστατικές επιρροές και για να μην νοιώθει άσχημα με τον εαυτό του επινόησε εξωγήινους και πυρηνικά.Εάν είχε κομμουνιστικές επιρροές αντί αντιεπαναστατικές σίγουρα θα είχε περισσότερη ψυχική ηρεμμία και δεν θα επινοούσε εξωγήινους και θα ήταν πιο αποτελεσματικός!

  Gn

25 Μαΐου 2009 στις 2:19 μ.μ.

"Επιθυμούσε την επανάσταση,παρότι είχε την τροτσκιστική παραδοχή ότι σοσιαλισμός σε μία χώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί,άρα αν μία χώρα είναι πιο μπροστά θα πρέπει να εφαρμόζει καπιταλισμό περιμένοντας την υπόλοιπη γη να επαναστατήση,άρα θα ήταν μάταιη μία επανάσταση σε μία χώρα." γράφει ο ανώνυμος.

Δεν θέλω να υπερασπιστώ τον Ποσάδας καθόλου, γιατί δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Όμως το σχόλιο για τον τροτσκισμό είναι άστοχο. Ελπίζω λόγω άγνοιας και όχι λόγω δόλου.

1)Ισχύει ότι ο Τρότσκι υποστήριζε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει μια πραγματικά σοσιαλιστική κοινωνία σε μία και μόνο χώρα. (πράγμα το οποίο βασικά είχε αναλύσει και ο Λένιν)
και ότι θα πρέπει να παλεύουμε για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση.
2)Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εφ'όσων υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες σε μία χώρα για σοσιαλιστική επανάσταση θα πρέπει οι μαρξιστές να φρενάρουν αυτή τη διαδικασία! Κάθε άλλο!
3)Θα πρέπει όμως παράλληλα να επιδιώκουν και μέσω της αντίστοιχης Διεθνούς Οργάνωσης που έχουν (αλλιώς τι σόι μαρξιστές επαναστάτες είναι-δεν ξέρω...) να καλούν τις εργατικές τάξεις των υπόλοιπων χωρών σε αλληλεγγύη και σε ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην ίδια τους τη χώρα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν δεν το κάνουν αυτό, τότε με μαθηματική ακρίβεια η χώρα αυτή θα απομονωθεί και ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος θα την συντρίψει. Είτε από μέσα, είτε από έξω. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους (δυστυχώς) κατέρρευσε και η Σοβιετική Ένωση. Δεν ήταν ο μόνος υπήρχαν πααααααααααααρα πολλοί άλλοι...

αυτά και σορρυ αν κούρασα!

  Propaganda

25 Μαΐου 2009 στις 2:41 μ.μ.

na kseka8ariso kat'arxas pos o logos ths dhmosieyshs tou ar8rou gia ton posada htan pos to sygekrimeno ar8ro mou prokalese gelio eos dakryon.den 8elo se kammia periptosh na prospa8hso me sovarous orous na analyso ton posadismo.exo poly pio xrhsima pragmata na kano.diafono me ton trotskismo para poly alla 8a mporousa na katso k na syzhthso me kapoion trotskisth.omos ton posadismo mono os asteio mporo na ton eklavo.

gia to zhthma ths "pagosmias sosialistikhs epanastashs" epitrepste mou na po pos mporei k paramporei na yparksei sosialismos se mia xora!exei ginei sto parel8on 8a ginei k sto mellon!k h sovietikh enosh oute kata diannoia den epese giati epese o dytikos kosmos na thn faei.epese apo esoterikes anti8eseis.auto pou den mporei na yparksei se mia xora ksexora,einai o kommounismos dioti synepagetai pragmata kai proxorhmata poly mprosta se sxesh me ton sosialismo.paradeigmatos xarh ptosh synoron... ginetai?den ginetai!!

pantos gia na ksanagyriso ston posada den ksero poioi htan oi logoi pou ton esproksan sthn anakalypsh eksoghinon alla exei plaka!oson afora ton pyrhniko polemo omos oute san plaka den to dexomai.den einai ARISTERO na skeftetai kapoios etsi.den mporeis na aimatokylhseis ton lao sou (k sthn periptosh tou posada oloklhro to an8ropino eidos) oste na to "sprokseis pros thn epanastash".einai an mh ti allo anh8iko kai ksanaleo OXI ARISTERO!einai to antistoixo me to na afhneis ton lao sou na peinasei mexri ahdias elpizontas pos otan den 8a exei tpt allo na xasei tote h proletariakh tou syneidhtotha 8a ektinaxtei kai 8a strafei se esena gia na ton ka8odhghseis sthn sosialistikh epanastash...

as sovareutoume!

  Ανώνυμος

2 Ιουνίου 2009 στις 8:03 μ.μ.

O Ποσάδας ήταν και πολύ μεγάλο αλάνι κι ας ήταν τριτσικιστης

  ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΝΤΗΣ

23 Μαΐου 2010 στις 1:10 π.μ.

Ρε πόσο φουκαράδες είσαστε, καταδικάζετε τον εαυτό σας να ασχολείται με μαλακίες, δυστυχώς ασχολήθηκα κι εγώ γιατί έψαχνα να βρω τι είναι οι ποσαδικοί. ΜΕ το ΚΚΕ ρε παιδιά για ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗ

Δημοσίευση σχολίου


Η δικιά μας επανάσταση δεν θα είναι "βελούδινη"...