boss kidnapping

Διπλάσια αποζημίωση από αυτή που είχε αρχικά ανακοινωθεί κατάφεραν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι της γαλλικής θυγατρικής του ομίλου Scapa, οι οποίοι κράτησαν επί 24 ώρες "ομήρους" τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός France Info, οι 68 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στη γαλλική πόλη Μπελγκάρντ θα πάρουν τελικά 1,7 εκατομμύριο ευρώ σε αποζημιώσεις, αφού κράτησαν από χθες Τετάρτη "ομήρους" τα τέσσερα στελέχη που είχαν μεταβεί επί τόπου για να διαπραγματευτούν το κλείσιμο του εργοστασίου.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή Κριστόφ Μπουρζέ, "όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους που δεν είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν, αυτή είναι η μόνη λύση. Η στρατηγική αυτή αποδίδει, αλλά πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις".

Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, τα οποία έφτασαν τα τέσσερα μέσα σε ένα μόλις μήνα, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μία μόλις μέρα πριν από το χθεσινό κρούσμα είχε προειδοποιήσει: "Τι τακτική είναι αυτή; Έχουμε νόμους σ' αυτή τη χώρα. Δεν πρόκειται να ανεχθώ τέτοια πράγματα".

Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο έπεσε στο κενό, ενώ τα συνδικάτα και η αριστερή αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν "κατανοητή" αυτή την αντίδραση, η οποία πηγάζει από την απελπισία των εργαζομένων που έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυση σε μια εποχή ακραίας ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντικατοπτρίζει και το διχασμό της κοινής γνώμης, η οποία σε ποσοστό 45% κρίνει "αποδεκτή" την πρακτική αυτή. Μάλιστα, ένας μάνατζερ που είχε πέσει θύμα παρόμοιας "ομηρείας" το 2002, δήλωσε στον σταθμό France Info ότι θεωρεί την τακτική αυτή "αναγκαίο κακό".

"Βγήκαμε από το αδιέξοδο και γλιτώσαμε μέρες διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο μάνατζερ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, θύματα "απαγωγής" από τους εργαζόμενους έχουν πέσει πρόσφατα διευθυντικά στελέχη από τις επιχειρήσεις Sony, 3M και Caterpillar.

πηγή:ΕΘΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου


Η δικιά μας επανάσταση δεν θα είναι "βελούδινη"...