140 νεκροί σε διαδηλώσεις στην ΚΙΝΑ





Τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 800 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Σιντζάν της Κίνας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (06/07) η κινέζικη κρατική τηλεόραση.

Με τον αριθμό των νεκρών να θεωρείται πολύ υψηλότερος από ό,τι επίσημα έχουν ανακοινώσει η κινεζικές αρχές, εκατοντάδες ανθρώπων έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των ταραχών. Άλλα 90 άτομα αναζητούνται από την Αστυνομία, τα οποία θεωρούνται πρόσωπα – κλειδιά των διαδηλώσεων.

Το ιστορικό

Στην επαρχία Σιντζάν διαμένουν οι Ουιγούροι, που αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών της επαρχίας, που θεωρούνται μειονότητα από το Κινεζικό Κράτος. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Ουιγούροι, η κυβέρνηση τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, απαγορεύοντας τους βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στην εργασιακή όσο και στην κοινωνική τους ζωή.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με μερικές δεκάδες ατόμων από εργοστάσιο της περιοχής, ωστόσο σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κατέληξε λίγο πριν τις αναταραχές να αριθμεί περί τους 1.000 διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, όλα ξεκίνησαν με το που άρχισαν οι βανδαλισμοί από τους Ουιγούρους, οι οποίοι κατέστρεφαν με λοστούς και άλλα αντικείμενα, αυτοκίνητα, βιτρίνες καταστημάτων, κατοικίες, κ.ά.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο και προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος κάνοντας χρήση χημικών, ενώ όπως τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες, όταν είδαν ότι δεν τα καταφέρνουν, «ακούστηκαν τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις όπλων». Στο σημείο μάλιστα κατέφτασε και ο στρατός που δεν σταματούσε να κυνηγά τους διαδηλωτές στα στενά της πόλης.


Οι αντιδράσεις

Η εξόριστη αρχηγός των Ουιγούρων που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Κινεζικής Κυβέρνησης.

«Πρόκειται για μια μαύρη ημέρα στην ιστορία της Κίνας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Αμερικανο – Ουιγουρικού Συνδέσμου, Αλίμ Σέιτοφ.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί πως τα επεισόδια καθοδηγήθηκαν από την εξόριστη αρχηγό. «Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν πως η βία σκηνοθετήθηκε από την Ρεμπίγια Καντεερ» τόνισε σε ανακοίνωση της η κυβέρνηση.

Η επόμενη ημέρα

Τη Δευτέρα (6/7) η κατάσταση στους δρόμους της επαρχίας Σιντζάν θυμίζει σκηνικό πολέμου.

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, καταστήματα και σπίτια, με τους λιγοστούς ανθρώπους που περπατούν να προσπαθούν να «καθαρίσουν» τους δρόμους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένει κλειστή, ενώ η κυκλοφορία είναι αραιή και η αστυνομική παρουσία έντονη.


Αναδημοσίευση από cosmo.gr

Ένα σχόλιο μόνο.140 νεκροί και 800 τραυματίες από τους περίπου 1000 διαδηλωτές??ΕΛΕΟΣ...

2 σχόλια:

  Ανώνυμος

8 Σεπτεμβρίου 2009 στις 11:08 μ.μ.

H Kινεζική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της για τον υπερπληθυσμό που έχει.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα που πάσχουμε από υπογεννητικότητα η κυβέρνηση μας έχει γαμήσει μπας και πιάσουμε παιδί

  Ανώνυμος

6 Οκτωβρίου 2009 στις 2:30 μ.μ.

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Δημοσίευση σχολίου


Η δικιά μας επανάσταση δεν θα είναι "βελούδινη"...