ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ



Ο κ. Τάκης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας










Από το 2006 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου με αυτεπάγγελτη δίωξη διέταξε προκαταρκτική εξέταση «προς διακρίβωση τέλεσης των αδικημάτων της απάτης και της παράβασης καθήκοντος ή άλλου τινός».

Η εξέταση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2007 και την προσεχή Τετάρτη 29/4/2009 θα διεξαχθεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη σε πρώτο βαθμό. Το χαρτί μάλιστα της κλήσης του κατηγορούμενου αναφέρει ότι «στο Βόλο στις 24/3/2006 με σκοπό να αποκομίσει ο κατηγορούμενος παράνομο περιουσιακό όφελος έβλαψε ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη με την παρασιώπηση αληθινών γεγονότων».

Αν τώρα το μυαλό σας πηγαίνει σε δημόσιους λειτουργούς που καταχρώνται τεράστια ποσά εις βάρος του Δημοσίου (σκάνδαλα, διαφθορά κ.λπ.), έχετε πέσει έξω. Η Εισαγγελία κυνηγάει από το 2006 τον Τάκη Πολίτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος επί μία τετραετία της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, διότι «παρασιώπησε» το γεγονός ότι απήργησε επί πενθήμερο, με αποτέλεσμα «να τύχει καταβολής μισθού για τον ως άνω χρόνο, συγκεκριμένα δε ποσού 372,75 ευρώ. Το αδίκημα τούτο τέλεσε με σκοπό να αποφύγει την περικοπή μισθού του με αντίστοιχη ζημία του Παν/μίου Θεσσαλίας που κατέβαλε αχρεωστήτως το εν λόγω χρηματικό ποσό», όπως γράφει το έγγραφο της κλήσης.

Να λοιπόν που η Εισαγγελία του Βόλου δρώντας ακαριαία θα γλιτώσει τα 370 ευρώ του ελληνικού Δημοσίου που ο «φιλοχρήματος» καθηγητής προσπάθησε «δολίως» να υποκλέψει. Πόσο άραγε μπορεί να γελάσει ή να κλάψει κάποιος διαβάζοντας αυτή την είδηση;

Ολα ξεκίνησαν το 2006 εν μέσω κινητοποιήσεων και καταλήψεων του συνόλου σχεδόν των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με αφορμή τον νόμο Γιαννάκου. Ο τότε αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, κ. Αγγελος Κότιος, με συνέντευξή του στον τοπικό Τύπο μίλησε απαξιωτικά για τις κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών, χαρακτηρίζοντας «τζάμπα μάγκες» εκείνους τους καθηγητές που δεν έσπευδαν να δηλώσουν ρητά αν απεργούσαν, με αποτέλεσμα να μην υποστούν περικοπές στους μισθούς τους.

Στην ουσία δε κατονόμαζε ως «υπαίτιους» των καταλήψεων τους καθηγητές που ανήκαν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρύτανης Α. Κότιος, που είχε διατελέσει μάλιστα και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα του Οργανισμού Διεθνούς Εμπορίου «με γνήσιο γερμανικό ορθολογισμό» (Ταχυδρόμος 18/5/2006), τα είπε «τσεκουράτα». Αποκάλυψε ότι τουλάχιστον ο καθηγητής Τ. Πολίτης, ενώ είχε κάνει γνωστή στον Τύπο την πρόθεσή του να απεργήσει, αρνήθηκε να το δηλώσει εγγράφως, προφανώς για να μη χάσει τα 370 ευρώ. Οταν όμως ο «ορθολογισμός» του αντιπρύτανη αδυνατεί να κατανοήσει τις αιτίες που ένας πανεπιστημιακός συνδικαλιστής αρνείται να προβαίνει σε εξευτελιστικές δηλώσεις, ειδικά αφού η στάση του είναι απολύτως γνωστή και σαφής, τότε τι να σου κάνει κι ο εισαγγελέας;

Ο κ. Πολίτης ήταν τότε πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων που είχε προκηρύξει την απεργία και προφανώς έκρινε ότι δεν όφειλε να κάνει δηλώσεις ούτε σε εισαγγελείς ούτε σε αντιπρυτάνεις.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Κότιου για τους «τζάμπα μάγκες» πανεπιστημιακούς, βγήκε ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διδασκόντων που τόνιζε ότι «το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων που δεν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων αναπληρώνονται με υπερωριακή μη αμειβόμενη εργασία των πανεπιστημιακών». Επιπλέον ότι «οι περικοπές μισθών πανεπιστημιακών είναι πρακτική που δεν εφαρμόζεται (σημ. τουλάχιστον μέχρι τότε) σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας». Σε ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χαρακτήρισαν απαξιωτικές και προσβλητικές τις δηλώσεις του αντιπρύτανη και χωρίς έρεισμα την επίθεσή του στον πρόεδρο. Ο ίδιος ο Τ.Π. απαντώντας σημείωσε: «Εχω δηλώσει επανειλημμένα ότι συμμετέχω ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις του συλλόγου. Εγγραφη δήλωση συμμετοχής μου στην απεργία, ως δηλωσίας που ανάγει σε μετεμφυλιακές εποχές, δεν πρόκειται να κάνω [...] Επιπλέον το συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δεν αποδέχτηκε την περικοπή μισθών ως δεδομένο δικαίωμα του εργοδότη. Αντίθετα, πάντα θεωρεί την περικοπή μισθών ως ποινή που στοχεύει να αποθαρρύνει τους απεργούς» (Θεσσαλία 18/5/2006).

Ο Τάκης Πολίτης απάντησε και στις κατηγορίες του αντιπρύτανη για το ρόλο του τοποτηρητή στους φοιτητές που «έχουν αναλάβει» κάποιοι καθηγητές: «Με την τοποθέτησή του αυτή ο αντιπρύτανης μειώνει και υποτιμά τους φοιτητές που το τελευταίο διάστημα παίρνουν αποφάσεις για καταλήψεις με μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου».

Η εισαγγελική δίωξη περιλαμβάνει πρώτα από όλα στη δικογραφία τη μαρτυρία του αντιπρύτανη κ. Κότιου, που απαριθμεί όλα τα ΜΜΕ στα οποία ο Τάκης Πολίτης είχε δηλώσει ότι απεργεί και προθυμοποιείται να φέρει όλα τα «στοιχεία» στο δικαστήριο. Ακολουθεί ένας μεγάλος όγκος εγγράφων με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των φοιτητών που ήταν τότε μέλη των Γ.Σ. των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αποστέλλεται επίσης στο Πρωτοδικείο Βόλου. Η δικογραφία συμπληρώνεται από έναν παρόμοιο κατάλογο με τους καθηγητές και τους υπευθύνους της οικονομικής υπηρεσίας και τέλος με τις αναλυτικέςκαταστάσεις της μισθοδοσίας των καθηγητών, αλλά και τις περικοπές μισθού όσων δήλωσαν εγγράφως ότι απήργησαν. Ο καθηγητής -πρόεδρος του κάθε Τμήματος ενημέρωσε την Εισαγγελία για το τι έκανε το κάθε μέλος του αντίστοιχου Τμήματος κατά το πενθήμερο της απεργίας.

- Τριάν τατρεις μαρτυρικές καταθέσεις φοιτητών ελήφθησαν με το «παιδαγωγικό» ερώτημα «ποιοι από τους καθηγητές σας θυμάστε να απήργησαν». Το σύνολο των φοιτητών (πλην δύο) απάντησαν ότι δεν θυμούνται!

- Είκοσι τρεις καταθέσεις καθηγητών των διαφόρων Τμημάτων, που είτε δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν είτε ότι δεν θυμούνται, είτε τέλος ότι τα δικά τους Τμήματα δεν συμμετείχαν καθόλου στην απεργία.

- Τρία μέλη των πρυτανικών αρχών που κλήθηκαν να καταθέσουν (πλην του κ. Κότιου) εγγράφως, δήλωσαν επίσης ότι δεν θυμούνται και δεν γνωρίζουν.

- Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Μισθοδοσίας κατέθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ποιοι απήργησαν στο μέτρο που δεν το έχουν δηλώσει εγγράφως.

Μαζί αποστέλλονται και «υπεύθυνες δηλώσεις» κάποιων καθηγητών που απήργησαν (3) και κάποιων που δεν απήργησαν (10).

Από το 2006 λοιπόν μέχρι και σήμερα, μια εισαγγελική παρέμβαση και μια ανακριτική διαδικασία στο «αυτοδιοικούμενο» πανεπιστήμιο ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί διδάσκοντες, διδασκόμενους και δικαστικούς επιμελητές που πηγαινοέρχονται για να δικαστεί τελικά ένας καθηγητής για 370 ευρώ.

Η μεταφορά των διαφωνιών στις δικαστικές αίθουσες με κατηγορούμενους καθηγητές είναι και η καλύτερη απόδειξη για το πού ακριβώς οδηγεί ο νόμος Γιαννάκου. Αυτονόητη είναι λοιπόν και η στήριξη στον καθηγητή Τάκη Πολίτη από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών.

Με ανακοινώσεις τους ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ΠΟΣΔΕΠ στηρίζουν τον διωκόμενο καθηγητή. Η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνο ψήφισμα το 2006, «καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές που συνιστούν διοικητική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και επιχειρούν να πλήξουν το κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα συμμετοχής σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καλεί τους προέδρους των Τμημάτων και τους διδάσκοντες να μην ανταποκρίνονται στις πράξεις αυτές των διοικήσεων». Επιπλέον, με νέο ψήφισμα (10/1/2009) η ΠΟΣΔΕΠ «καταγγέλλει την απαράδεκτη ποινική δίωξη εις βάρος του Τάκη Πολίτη, την οποία θεωρεί συνδικαλιστική δίωξη και ζητά να σταματήσει. Στηρίζει ηθικά και νομικά τον συνάδελφο και επαναλαμβάνει την απαρέγκλιτη θέση της υπέρ της προάσπισης του δημόσιου Πανεπιστήμιου και της αυτοδιοίκησής του».

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας έγινε τελευταία πολύ γνωστό χάρη στις επιστημονικές μελέτες καθηγητών που συνοδεύουν αποτελεσματικά τα νομοσχέδια του κ. Σουφλιά, αλλά και σε μελέτες για λογαριασμό ιδιωτικών εταιρειών. Τώρα θα πάρει και την πρωτιά στις δικαστικές αίθουσες. Οι «απάτες» των 370 ευρώ, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στάσης, μαζί και με τον τρομονόμο που εφαρμόζεται στους μαθητές της Λάρισας, δημιουργούν ένα νέο «ακαδημαϊκό» πεδίο δόξης λαμπρό. Εις ανώτερα λοιπόν!


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Δηλωνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Τάκη Πολίτη, πανεπιστημιακό του ΠΘ, και πρωην ειδικο γραμματέα της ΠΟΣΔΕΠ. Ο Τακης Πολιτης παραπέμπεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή κατά το χρονικό διάστημα
20-24/3/2006, ως Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας, συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση των διδασκόντων
και δεν κατέθεσε “δήλωση συμμετοχής” στην απεργία, όπως ζητούσε πιεστικά η τότε πρυτανική αρχή του Π.Θ.,απεργία την οποία είχε προκυρήξει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ καθως και ο σύλλογος Διδασκόντων του ΠΘ.Καταγγελουμε την παραπομπή σε τακτική δικάσιμο με την κατηγορία της “απάτης εις βάρος του Δημοσίου” του Τάκη Πολίτη καθώς αποτελει ενέργεια τρομοκρατιας και εκφοβισμου απεναντι στην συλλογικη απεργιακη κινητοποιηση και στη συνδικαλιστικη δραση,και ως εκ τουτου απαιτουμε να σταματήσει η ποινική δίωξη εις βαρος του.
Τεταρτη 11.00 πμ ΟΛΟΙ στα δικαστηρια του Βολου

Αναδημοσίευση από ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΒΟΛΟΥ

9 σχόλια:

  Ανώνυμος

27 Απριλίου 2009 στις 6:33 μ.μ.

klepse 370 eurw apo dw klepse 370 eurw apo kei.....na i upova8misi. na vgaloun tin koukoula osoi apergoun k na mi to kruvoun

  Propaganda

27 Απριλίου 2009 στις 6:41 μ.μ.

vgale thn koukoula tou anonymou k meta ela na ta poume!typoi san esena klevoun oxi 370 euro alla thn zoh mas ka8hmerina.dhloseis nomimofrosynhs k pistopoihtika politikon fronimaton isos na einai ka8hmerinh praktikh ston kosmo pou oneireuesai k sy k oloi oi gravatomenoi(aka xounta) alla se auton pou oneireuomaste emeis tetoies logikes den xorane!

  Propaganda

29 Απριλίου 2009 στις 3:27 μ.μ.

h dikh anavlh8hke kai paei gia thn deytera 11 tou mhnos!to rantevou loipon ananeonetai gia thn deytera to proi!

  Ανώνυμος

30 Απριλίου 2009 στις 12:58 μ.μ.

Καλά τα λέτε παιδιά,αλλά ο αγωνιστής είναι τζάμπα μάγκας αγωνιστής,αφού και να απεργήσει ήθελε(δικαίωμα του),και να πληρωθεί ήθελε (όχι δικαίωμα του).Για ποιον αγώνα μιλάτε,αφού ο συγκεκριμένος δεν θυσίασε ούτε καν τα λεφτά που του αντιστοιχούσαν αν αντί να απεργήσει εργαζότανε αυτές τις μέρες? Μήπως όταν θα κάνει στην κοινωνία την χάρη να εργαστεί,θα πρέπει να τον πληρώνουμε και διπλά?Εκτός και αν θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία απεργό,οπότε θα πρέπει να πληρώνεται κανονικά όταν απεργεί και δεν δουλεύει.Έλεος πια.....

  Ανώνυμος

1 Μαΐου 2009 στις 5:21 π.μ.

προς ανώνυμο απο πάνω.Ο Πολίτης και όλοι οι αγωνιζόμενοι καθηγητές είναι αυτοί που με την πρώτη ευκαιρία μετά το τέλος των κινητοποιήσεων και των απεργιών κάνουν τις αναπληρώσεις των μαθημάτων που έχουν χαθεί είτε από απεργίες είτε απο καταλήψεις. Αυτό ε σύ το λες τζάμπα αγωνιστή; Για να ξέρεις οι αναπληρώσεις ούτε υποχρέωση του καθηγητή είναι και θεωρείται υπερωρία. Υπάρχει άτυπα η συμφωνία ότι όσες ώρες χάνονται αναπληρώνονται και γιαυτο δεν τίθεται θέμα πόσα χρήματα δεν πρέπει να πάρει λόγω απεργίας και πόσα πρέπει να πάρει λόγω υπερωρίας και αναπλήρωσης. Άλλο είναι το θέμα όμως βασικά..Είναι απαράδεκτο να περνάει η άποψη ότι απεργοί καθηγητές αγωνιζόμενοι όχι απλώς για οικονομικά αιτήματα αλλα για πιο καθολικά όπως η υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας να στοχοποιούνται ώς τζαμπατζήδες και παράνομοι. Και απο ποιους; Από μερίδα πανεπιστημιακών που σαν τσιράκια της κυβέρνησης αμέσως να υλοποιήσουν το ξεπούλημα της παιδείας και την απορυθμιση της οι ίδιοι που τόσα χρόνια εχουν πρωτοστατήσει στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και τη μετατροπή του πανεπιστημίου από χώρο έρευνας, παιδείας και κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού σε επιχειρηματικό μαγαζάκι τους!!!Ως εδώ!!

  Propaganda

1 Μαΐου 2009 στις 4:01 μ.μ.

Symfono me ton teleutaio anonymo.k opos eipa k prin to zhthma einai politiko.enas an8ropos pou exei valei kapoies idees kai kapoia idanika pshla sthn zoh tou,k isos pio pshla apo prosopikes apolauseis,den xreiazetai na dhlonei eggrafos oti apergei otan exei ksespasei to kinhma gia to 16... pos na sto po.einai san ta aristera sxhmata na prepei na ypograpsoun xarti pou na leei pos sthn syneleush katevasan plaisio gia katahpsh!einai peritto!oloi to kseroun!

k afou ta ma8hmata ta anaplhrose den vrisko ton logo gia ton opoion den dikaioutai na plhro8ei...

ti lete?

  Ανώνυμος

2 Μαΐου 2009 στις 2:16 π.μ.

re fulaki 8elete k cs kai o Politis. katastrepsate tin ellada k tin aimatokulisate....vrwmokoumounia

twra katastrefete k ta panepistimia. ta skane oi goneis sas gia na kanete katalipseis.....tzampa magkes me tin tsepi tou mpampa

o tsipras exei porsche omws egw d exw

  Propaganda

2 Μαΐου 2009 στις 5:40 μ.μ.

o tsipras exei mhxanaki k pairnei to hlektriko.

ta panepisthmia ta katastrefoun oi etairies,oi ergolavies,to ypourgeio,ta dekanikia tou pasok kai ths nd,oi prytanikes arxes,ta symferonta kai oxi oi foithtes pou agonizontai gia pragmatika dhmosia kai dorean paideia...

thn ellada thn katestrepsan kai thn aimatokylhsan oi "patriotes" sou!oi germanotsoliades kai synergates amerikanon kai agglon pou protimhsan na synexistei to aimatokylisma akoma kai me bombardismous agglon sthn a8hna apo to na akolou8hsei h xora auto pou o laos epi8ymouse.ton sosialistiko dromo gia mia pio dikaih koinonia.diavase istoria kai meta na eisai toso apolytos opos tora.

EISAI SE OLA LA8OS.

  Ανώνυμος

3 Μαΐου 2009 στις 11:18 μ.μ.

me ta lefta tou mpampa esu mi milas.....afou sta skaei o pateras s exeis stoma k milas.....

Δημοσίευση σχολίου


Η δικιά μας επανάσταση δεν θα είναι "βελούδινη"...