BANSKY

Σοβαρευόμαστε ξανά και κάνουμε ένα μίνι-αφιέρωμα σε έναν ακόμα μεγάλο καλλιτέχνη από την "δική μας μπάντα"!

Η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης του Bansky δεν είναι εξακριβωμένα.Όπως άλλωστε και το όνομα του.Πολλοί λένε πως γεννήθηκε το 1974 κοντά στο Bristol και λέγεται Robert ή Robin Banks αλλά τίποτα δεν είναι εξακριβωμένο.Δεν έχουν άλλωστε και τόση σημασία αυτά τα στοιχεία.

Τα έργα του σατιρίζουν κυρίως την πολιτική, την κουλτούρα και την "ηθική" των ανθρώπων.Στα γκράφιτί του χρησιμοποιεί συχνά την τεχνική του στένσιλ, δηλαδή κομμάτια από χαρτόνι ,κομμένα ώστε να πάρουν κάποιο συγκεκριμένο σχήμα, τα οποία τοποθετούνται στον τοίχο και ψεκάζονται με το σπρέι ώστε το σχήμα να αποτυπωθεί στον τοίχο.Το πως οδηγήθηκε σ'αυτήν την τεχνική είναι απλό! στένσιλ=ταχύτητα=ξεφεύγω από την αστυνομία πιο εύκολα!

Από το 2002 που άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστός και ως σήμερα έχουν γίνει πολλές επιδείξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου με τα έργα του και ακόμα περισσότερες δημοπρασίες.

Μια φορά ο bansky τύπωσε ψεύτικα χαρτονομήσματα με το πρόσωπο της πριγκίπισσας Νταιάνα αντί της βασσίλισσας και με την επιγραφή "Banksy of England." αντί για "Bank of England".Δεκάδες μοιράστηκαν στο καρναβάλι του Notting Hill και ο κόσμος προσπάθησε να τα χρησιμοποιήσει!Τα χαρτονομίσματα κατέληξαν να πωλούνται για £200 το ένα στο eBay ενώ ένα από αυτά πωλήθηκε έναντι £24,000 σε μια δημοπρασία στο Bonhams,Λονδίνο.

Μια άλλη φορά που επισκέφτηκε το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι κρέμασε έναν δικό του πίνακα της Μόνα-Λίζα σε έναν τοίχο του Μουσείου.Ο πίνακας στην θέση του προσώπου είχε ένα smiley!Περιττό να πω πως ο πίνακας κατλεβηκε αμέσως...

Ένα δείγμα των έργων του παραθέτω εδώ...
















Περισσότερα έργα του μπορεί κανείς να βρεί στην προσωπική του ιστοσελίδα εδώ

1 σχόλια:

  Ανώνυμος

10 Μαρτίου 2009 στις 6:47 μ.μ.

εξαιρετικός ο Bansky, είχα δει κι άλλα έργα του παλαιότερα.

Πραγματικά αν έβλεπα δημοπρασία στο wwww.emarket.gr με έργο του, θα έδινα τα πάντα για το αποκτήσω.

Αυτόν τον καλλιτέχνη τον ερωτέυτηκα μόνο και μόνο από τις πινελιές του...

Δημοσίευση σχολίου


Η δικιά μας επανάσταση δεν θα είναι "βελούδινη"...